dinsdag 30 juli 2013

Het lezen van de Qor-aan tijdens de maand Ramadan


Door de nobele shaykh Ahmad ibn Yahyaa an-Nadjmie

Bron: http://www.an-nasieha.nl/upload/qoraan_ramadan.mp3

Vraag:

Wat is beter voor een persoon: om de Qor-aan te lezen en vele keren zijn recitatie [ervan] te voltooien (de Qoer-aan meerdere keren uit te lezen) of dat hij eens of twee maal met zorg leest samen met de uitleg ervan (tafsier) in de Ramadan?

Antwoord:

Wallahi, als je hem (de Qor-aan) één keer uitleest samen met de uitleg ervan die begrijpt dan is dit beter dan hem snel en gehaast te lezen. En ‘Abdoellah ibn Mas’ood -moge Allaah tevreden zijn met hem- toen een man naar hem kwam en tegen hem zei: ‘Waarlijk, gisteravond las ik de vier delen van de Qor-aan (soerah Qaaf tot soerah an-Naas).’ Hij zei: ‘Waarlijk, ik heb dit gisteravond gelezen.’ Ibn Mas’ood zei tegen hem: ‘Dit is zoals het haastig lezen van poëzie.’

Daarom is het gepast voor een persoon om de Qor-aan te lezen en erover te reflecteren. Het is dus beter voor hem om hem te lezen met zijn tafsier en de tijd ervoor te nemen, erover na te denken en hulp te zoeken in het reflecteren door wat hij leest in de tafsier. Na’am.

Maar moet ze de rest van de dag vasten?

 

Maar moet ze de rest van de dag vasten?

Conclusie van wat op deze bladzijden geschreven staat:

Over degene die zijn of haar vasten verbreken omwille van een geldige reden, zoals de menstruerende vrouw, de zieke, de reiziger,...


Ikhtilaaf al olama fie dhalik; Er is een verschil van mening over deze zaak:Er zijn degenen die zeggen: Hij moet de rest van de dag vasten om de tijd van Ramadhaan te respecteren, en hij moet de dag inhalen na de Ramadhaan.
En hetgene dat hierboven vermeld werd is gekend uit de madhab van Imam Ahmad. (Het is gekend dat dit iets is dat hij zei.)

Wa qala ba'ad al 'olama; Er zijn degenen die zeggen: Het is niet verplicht om de rest van de dag te vasten. Vasten heeft in dit geval geen zin, hij moet deze dag toch nog inhalen.
Qala Abdoullah ibn Mas'oud (sahabi) radiAllaho anhoe: "Degene die in het begin van de dag eet, eet de rest van de dag."
Dus degene die een reden heeft om aan het begin van de dag te eten, mag de rest van de dag eten.
Maar deze moet niet in het zicht van de mensen eten, zodat deze niet slecht over hem zouden denken of hem zouden volgen (en dus ook hun vasten verbreken).
En dit is van madhab Imam Malik en Shafi'i en ook van onder de woorden van Imam Ahmad.

min kalam (van onder de woorden van) Shaykh al Othaymien
pag 52-53
uit "Majalis shahr Ramadhaan

                                                            

maandag 29 juli 2013

Het vasten van kinderen

Uit majalis shahr Ramadhaan
van Shaykh al-Othaymien



Conclusie van wat op deze bladzijden geschreven staat:

Voor kinderen is het niet verplicht om te vasten tot ze de periode bereiken dat het wel voor hen verplicht wordt. Maar ouders moeten hun kinderen vragen om te vasten als ze zien dat hun kinderen het aankunnen. Als oefening om te leren om Allah te gehoorzamen. Dat ze het gewoon worden voor wanneer het wel verplicht wordt. Om het voorbeeld te volgen van de Salafoe Salih (de vrome voorgangers) radi allaho 'anhoum. De sahaba lieten hun kinderen vasten van jongs af aan. Ze maakten speelgoedjes van wol en andere soortgelijke dingen. Als de kinderen dan huilden gaven ze hen dit speelgoed zodat ze al spelend hun honger zouden vergeten.
Veel ouders hedendaags verwaarlozen dit. Ze vragen hun kinderen niet om te vasten. Er zijn er zelfs die hun kinderen verbieden om te vasten, denkend dat ze medelijden moeten hebben met hun kinderen. Denkend dat ze barmartig moeten zijn met hun kinderen. Maar de ware barmhartigheid (ar-rahma) voor hun kinderen is dat ze de ware islamitische opvoeding leren. En degene die hun dit verbiedt is onrechtvaardig tegenover zichzelf en tegenover zijn kinderen (ظالم). Als zijn kinderen vasten en hij ziet dat ze er echt last van hebben is het niet erg dat hij hen verbiedt om te vasten.

Wat wij begrepen hebben uit een alinea uit "Majalis shahr Ramadhaan", p. 42, 43

Oum Abdillah

Amin's Koele Kado


Omdat je zo flink mee aan het vasten bent.
MashaAllah, doe zo verder!

Dua tijdens Laylatoel-Qadr


Laatste tien!


o Laatste tien!

29 Juli met zonsondergang, breken de laatste tien nachten van Ramadan aan. 

Deze tien nachten hebben een grote verdienste bij Allah de meest Verhevene.

Het was de gewoonte van onze nobele profeet salallaaho 'alayhi wa sallem om de laatste tien dagen en nachten van deze gezegende maand extra goed te benutten. 

'Aicha radia Allaho 'anhaa overlevert dat de profeet salallaaho 'alayhi wa sallem zich in de laatste tien dagen van Ramadan meer inspande voor de aanbidding dan andere dagen. [Sahih Moslim]

Hij was gewoon om als de laatste tien nachten aanbraken, zijn vrouwen wakker te maken zodat ook zij deze gezegende nachten in aanbidding door brachten. Dit geeft des te meer aan hoe groot de verdienste van deze nachten is. 

Lailatoelqadr

In deze laatste tien dagen bevindt zich een nacht die beter is dan duizend maanden! Deze nacht is Lailatoelqadr. 

Allah zegt: 

Voorwaar, Wij hebben hem (de Qoraan) neergezonden in de Waardevolle nacht (Lailatoelqadr). En wat doet jullie weten wat de Waardevolle Nacht is? De Waardevolle nacht is beter dan duizend maanden. [97:1-3]

Het is niet bekend op welke dag deze gezegende nacht valt, dit motiveert de moslim om iedere nacht van de laatste tien dagen goed te benutten. Wel is de kans groter in de oneven nachten. En het grootst is de kans in de 27e nacht. Maar dat is niet zeker, zoals sommigen dat denken.

De nacht breekt in de islam aan met zonsondergang en niet na twaalven (middernacht). 

De profeet salallaaho 'alayhi wa sallem zegt: 
"Wie Lailatoelqadr staat (in gebed), diens voorgaande zonden worden vergeven." 
[al-Boecharie]

Ontneem jezelf deze grote beloning niet door een Taraweeh gebed te missen in deze laatste tien nachten.

Gedenken van Allah
'Aicha radia Allaho 'anhaa vroeg de profeet salallaaho 'alayhi wa sallem:
Als ik wist welke nacht Lailatoelqadr zou zijn, wat dien ik dan te zeggen? De profeet antwoordde, zeg: "O Allah U bent Vergevensgezind houdt van vergeven, vergeef mij." 
[Ibn Maajah]

De smeekbede in het Arabisch:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي
(Allahomma innaka ‘afowwon tohibbo al-‘afwa fa’fo ‘annie)

Wij dienen deze smeekbede vaak te herhalen in deze gezegende nachten, in navolging van het advies van onze nobele profeet salallaaho 'alayhi wa sallem. En hopend op Allah's vergiffenis. 

Deze gezegende dagen en nachten brengen we door met het vermijden van zondes en nutteloos tijdverdrijf. Om vervolgens dichter tot Allah te komen met allerlei vrome daden: de vijf gebeden op haar voorgeschreven tijden, vrijwillige gebeden, Taraweeh, Qoraan recitatie, Sadaqah en het veelvuldig gedenken van Allah, zoals ibn al-Qayyim zei:

“De beste vastenden zijn degene die Allah het meest gedenken tijdens hun vasten”
Een aantal voorbeelden van smeekbedes waarmee de moslim Allah kan gedenken:

سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ، سُبْحَانَ اللَّهِ العَظِيمِ
(SubhaanAllaah wa bihamdih, SubhaanAllaah al-‘adhiem)

سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ
(SubhaanAllaah walhamdolillaah wa laa ilaaha illallaah wallaaho akbar)

لاَحَوْلَ وَلاَقُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ
(Laa hawla wa laa qowata illa billaah)

أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ
(Astagfirollaah wa atoebo ilaih)

Deze smeekbedes kan je herhalen zonder dat daar een grens aan verbonden is. Zonder dat je daar wodoe voor nodig hebt, dus ook de menstruerende vrouw kan haar tijd hier goed mee benutten. Ook mag zij Qoraan reciteren, zolang het niet uit de Moshaf is.

De verstandige onder ons is degene die van elk mogelijk moment gebruik maakt om zijn Heer te gedenken. Lopend over straat, wachtend op het openbaar vervoer, liggend op de bank ...

“Voorwaar, door het gedenken van Allah komen de harten tot rust.” 
[13:28]

Beste broeders en zusters:

Wellicht dat velen van ons het gevoel hebben dat ze de voorgaande dagen van de Ramadan niet hebben doorgebracht zoals het hoort en zoals Allah daar tevreden mee is. Misschien dat we fanatiek zijn begonnen en langzamerhand zijn afgezwakt ...
Dan is de tijd nu aangebroken om de terugkeer te maken en om Allah in deze laatste tien dagen en nachten van onze beste kant te laten zien.

Abulfadl, student aan de Universiteit van Medina. Saudi Arabië.

19 Ramadan

Mooie woorden over het belang en de profijten van de sahoer maaltijd voor de vastende persoon


Shaych Mohammed bin Haadie al-Madchalie (حفظه الله) zegt het volgende:

...en dat is in tegenstelling tot de iftaar. Want hetgeen wat is vastgesteld en soennah is met betrekking tot de sahoer is dat deze wordt uitgesteld tot zijn laatste tijdstip. Op een manier dat een persoon er niet klaar mee is totdat de tijdstip van de adhaan ingaat (i.e. het tijdstip van het gebed). En hier zitten meerdere profijten achter:

Ten eerste: dat hij zich versterkt met het eten en drinken voor een lange periode zodat hij geen honger en dorst krijgt gedurende de dag waardoor hij flauw zou kunnen vallen. Dus wanneer men eet tot aan de adhaan van het fadjr gebed zal hij op deze manier meer energie hebben gedurende de dag.

Ten tweede: doordat hij zijn sahoer uitstelt waarborgt hij dat hij het (fadjr) gebed niet mist. Zodoende kan hij deze met de djamaa`ah bidden en dit is iets geweldigs. Want degene die het ochtend gebed in djamaa`ah bidt deze persoon is in de bescherming van Allah tot (aan) de avond.

Een persoon dient dus niet laks om te gaan met deze zaak (i.e. het uitstellen van de sahoer). De profeet (صلى الله عليه و سلم) zegt:

“De mensen zullen op het goede blijven wanneer zij zich haasten voor de iftaar en (wanneer zij) de sahoer uitstellen.”
De kwestie van sahoer is een soennah waarbij het verplicht is om deze te behouden. Dit omdat het verschillende groepen van dwaling tegen gaat. Want het is bevestigd op gezag van de boodschapper van Allah (صلى الله عليه و سلم) dat hij heeft gezegd:



“Voorwaar, de scheiding tussen ons vasten en het vasten van ahloel-kitaab[1] is het eten van de sahoer.”
Ahloel-kitaab verrichten geen sahoer. De profeet (صلى الله عليه و سلم) ging hen hierin tegen en maakte van de onderscheidende tekenen tussen ons vasten als moslims en het vasten van ahloel-kitaab de sahoer maaltijd, het gezegend eten. De sahoer is gezegend eten zoals de profeet (صلى الله عليه و سلم) dit heeft gezegd. Want wanneer men de sahoer nuttigt en vervolgens naar het fadjr gebed gaat dan ben je vroeg de deur uit gegaan en dit is het begin van de dag.

Het is dus aan de moslim om gretig te zijn in het nuttigen van dit eten op de tijdstip die we vermeld hebben. Hierdoor wordt veel goeds bereikt. Want de profeet (صلى الله عليه و سلم) zegt:

“De mensen zullen op het goede blijven wanneer zij zich haasten voor de iftaar en (wanneer zij) de sahoer uitstellen.”

Net zoals het haasten voor iftaar geliefder is bij Allah zoals we gezegd hebben:
“De meest geliefde dienaar bij Mij, is degene die zich het snelst haast voor iftaar” zo ook is degene die de sahoer uitstelt geliefd. Dit omdat hij het bevel van Allah en Zijn boodschapper (صلى الله عليه و سلم) uitvoert, ahloel-kitaab is tegen gegaan, samen is met degenen die het gebed verrichten en onder de bescherming van Allah (تبرك و تعالى) valt. Hij is dus beschermt met de bescherming van Allah tot aan de avond. En de profeet (صلى الله عليه و سلم) zegt:

“Degene die al-bardayn bidt zal het paradijs binnen treden.”

En al-bardayn is een referentie naar het `asr en fadjr gebed. Het is dus aan de moslim om dit in stand te houden.

Het beste om de sahoer mee te nuttigen zijn dadels. De profeet (صلى الله عليه و سلم) zegt:

“De beste gunst van sahoer voor de gelovige zijn dadels.”
Men dient dit eten te loven wat men op dit tijdstip eet. En dadels maken een zoetige substantie aan in het lichaam genaamd glucose die ervoor zorgt dat men minder dorst heeft en hem bevoorraadt met een stroom van speeksel waardoor zijn mond niet uitdroogt. En wanneer de mond niet uitdroogt dan zal de keel ook niet uitdrogen waardoor hij de dag zal vasten met gezondheid en welzijn.

Het is dus gewenst voor een moslim dat zijn maaltijd met sahoer dadels bevat. En als deze (i.e. dadels) verdeeld zijn met ander (eten) dan mengt hij dit met het andere (eten). En (dadels) op zichzelf zijn al een geweldige maaltijd. En als deze dadels (samengaan) met melk neemt dit de voorkeur. En (dadels) zijn beter dan vele soorten eten die de mensen vandaag de dag eten die hen geen profijt brengt behalve de toename van vet en cholesterol wat hen of sommigen van hen (alleen maar) schaadt.

De profeet (صلى الله عليه و سلم) heeft de sahoer met dadels geprezen. En het is aan de dienaar om te weten dat; zoals Allah houdt van degene die zich haast voor de iftaar, zo ook zendt Hij de salat (i.e. genade, eer, zegeningen, barmhartigheid) over degenen die de sahoer nuttigen.

“Voorwaar, Allah en de engelen zenden de salat (i.e. genade, eer, zegeningen, barmhartigheid) uit over degenen die de sahoer nuttigen.”
Het is dus aan ons o broeders en zusters om hier belang aan te hechten. En de moslim vrouw dient zich in haar huis niet bezig te houden met het voorbereiden van de iftaar totdat de tijd ervan voorbij gaat. Zij dient ook niet bezig te zijn in de keuken totdat de tijd van sahoer voorbij gaat waardoor zij op een gegeven moment de adhaan hoort terwijl zij bezig is met verschillende soorten kookkunsten en verschillende soorten eten. Een moslim dient zich hier dus niet (te veel) mee bezig te houden. Hij dient dit te beschouwen als een aanbidding voor hem. Wanneer dit ervoor zorgt dat hij deze gunst kwijtraakt dan zit daar geen goeds in.

Ik vraag Allah (سبحانه و تعالى) bij Zijn Schone Namen en Verheven Eigenschappen om ons en jullie van Zijn geaccepteerde, vastende dienaren maakt, en dat Hij van ons en jullie allen ons vasten, gebeden en onze vrome daden accepteert, en dat Hij ons begrip schenkt in Zijn religie. Want voorwaar Hij is hiertoe in staat. En moge Allah`s zegeningen en vrede op Zijn dienaar en boodschapper onze profeet Mohammed zijn.

door Shaych Mohammed bin Haadie al-Madchalie

Bron: gedeelte uit de derde les daliel at-taalib. Zie: http://ar.miraath.net/article/4149
Vertaling: Youssef aboe Safiyyah

[1] Voetnoot vertaler: i.e. de joden en christenen.

Hoe benut de geëxcuseerde vrouw Laylatul-Qadr?

Door de nobele shaykh Mohammed al-Albaanie

http://tamammennah.blogspot.be/2009/09/blog-post_07.html


In de naam van Allaah de Barmhartige de Genadevolle.

Alle lof zij een Allaah en de vrede en de zegeningen zijn met de zegel der Boodschappers van Allaah, en met zijn familie, metgezellen en degenen die genoegen nemen met zijn leiding. Ik vroeg mijn vader -moge Allaah hem genadig zijn- :

Hoe voert de vrouw aan wie het excuus (vrijstelling) is toegekend door de Sharee'ah (d.w.z. menstruatie of postnataal bloedverlies) aanbidding uit op de Nacht van de Voorbeschikking (Laylatul-Qadr)?

En dus antwoordde hij mij, zeggende:

Door te smeken (du'aa-e), gedenken van Allaah (dhikr) en het reciteren van de Qoer-aan, en er rust geen bezwaar op haar om dat te doen. En ik denk dat jij zeker bent over het feit dat het niet afkeurenswaardig is voor de menstruerende vrouw om de Qoer-aan te reciteren. Dus dit is de uitweg vanuit één opzicht (visie).

En vanuit een ander (opzicht): het is voor de Moslim in zulke omstandigheden passend, of hij (nu) man of vrouw is, dat hij de manieren van de Profeet -vrede zij met hem- aanleert die zei:

"Grijp het voordeel van vijf vòòr vijf: jouw jeugd voordat je oud wordt, jouw gezondheid voordat je ziek wordt..." 1

Omwille van welke reden (zei hij dit)? Want in Sahieh al-Boekharie 2 is vermeld dat wanneer een moslim ziek wordt of reist, dan zal hem hetzelfde worden aangerekend (de beloning) als dat wat hij gewoonlijk kreeg voor zijn goede daden (die hij) thuis en in goede gezondheid verrichtte 3.

Dus het is aan zo'n vrouw om te profiteren (gebruik maken) van haar tijd wanneer zij schoon is en in staat is om te staan (in gebed) gedurende de laatste tien nachten, of ten minste de oneven nachten, of ten allerminste de dag of nacht van de zevenentwintigste.

Want waarlijk, wanneer Allaah -de Machtige en Majestueuze- weet dat Zijn vrouwelijke dienaar gewend was dat te doen toen zij in staat was om te staan in het gebed, (en) dan komt (zij) ineens in een toestand waarin ze geëxcuseerd is. Hij noteert voor haar wat vroeger werd genoteerd toen ze in staat van reinheid verkeerde.

Dit is een zeer belangrijk punt. Zijn vruchten zijn dat de Moslim dient te streven zoals uitgelegd werd: dat hij zijn tijd altijd in gehoorzaamheid dient door te brengen, zoveel als hij toe in staat is. Zodanig dat wanneer zijn gehoorzaamheid toeneemt en de aanbidding die hem dan voorbij gaat (te wijten aan ziek worden of reizen) alsnog genoteerd worden voor hem, zelfs als hij niet in staat is om het daadwerkelijk te verrichten.

1 Het vervolg van de hadieth is '...jouw rijkdom voor armoede, jouw vrije tijd voordat je het druk zal hebben en je leven voor de dood.' (Sahieh at-Targhieb wat-Tarhieb #3355)
2 # 2996
3De (exacte) bewoording van de hadieth luidt: "De daden van een reiziger of een zieke worden vastgelegd in overeenstemming met wat hij altijd deed toen hij niet reisde of gezond was".
‏ إِذَا مَرِضَ الْعَبْدُ أَوْ سَافَرَ، كُتِبَ لَهُ مِثْلُ مَا كَانَ يَعْمَلُ مُقِيمًا صَحِيحًا ‏"‏‏.



Soekaynah dochter van Mohammed Naasered-dien al-Albaanie 09/07/2009

Overgenomen van http://www.an-nasieha.nl/upload/vrouw_laylatoelQadr.pdf

vrijdag 26 juli 2013

Wanneer is Laylatoel-Qadr?

Wanneer men de nacht van de voorbeschikking dient te zoeken
Door shaykhoel-islaam Ahmad ibn Taymiyyah

http://www.an-nasieha.nl/upload/Laylatoel_Qadr.pdf




Shaykh Al-Islâm Ibn Taymîyah -moge Allaah hem genadig zijn- werd gevraagd over de Nacht van de Voorbeschikking (Laylatoel-Qadr) terwijl hij gevangen zat in de toren -de toren van al- Jabal- in het jaar 706H. Hij antwoordde:
Alle lof is aan Allaah. De Nacht van de Voorbeschikking vindt plaats in de laatste tien [nachten] van de maand Ramadhaan. Dit is hoe het authentiek is overgeleverd van de Profeet -zegeningen en vrede van Allaah zijn met hem- dat hij zei:

“Het is in de laatste tien [nachten] van [de maand] Ramadhaan.”

In de oneven [nachten] ervan. Echter, de oneven nachten kunnen zijn in termen van hetgeen geweest is, aldus wordt het [dan] gezocht in de nacht van de 21e, de 23e, de 25e, de 27e en de 29e. En [oneven nachten] kunnen ook zijn in termen van wat resteert [van de maand], zoals de Profeet -zegeningen en vrede van Allaah zijn met hem- zei:

“[Zoek het in de laatste tien nachten], wanneer negen [nachten] resteren,

wanneer zeven resteren, wanneer vijf resteren, of wanneer drie resteren.”

Op basis hiervan; als de maand 30 dagen lang is, komen deze [oneven resterende nachten] overeen met de [laatste tien] even nachten (geteld vanaf het begin van de maand): de 22e is wanneer negen resteren, en de nacht van de 24e is wanneer zeven resteren. En dit is hoe het uitgelegd werd door aboe Sa’ied al- Khoedrie in de authentieke hadieth. En dit is hoe de Profeet -zegeningen en vrede van Allaah zijn met hem- [de nachtgebeden] verrichtte gedurende de maand.
En als de maand 29 dagen lang is; dan is het tellen [met de nachten die] resteren van de maand hetzelfde als met het tellen van wat geweest is.

En als dit het geval is; dan dient de gelovige [de Nacht van de Voorbeschikking] te zoeken in al de laatste tien nachten, zoals de Profeet -zegeningen en vrede van Allaah zijn met hem- zei:

“Zoek het in de laatste tien nachten.”

En het is het meest [waarschijnlijk te vinden] in de laatste zeven [nachten]. En het meest [waarschijnlijk te vinden] in de nacht van de 27e zoals Obay bin Ka’b zweerde dat het de nacht van de 27e is. Er werd tegen hem gezegd: door wat weet jij dit? Hij zei: Met behulp van het teken dat de Boodschapper van Allaah ons berichtte:

“Hij berichtte ons dat de zon dan in de ochtend helder opkomt zoals een kom (cirkelvormig) zonder stralen.”

Dit teken dat overgeleverd is door Obay bin ka’b van de Profeet -zegeningen en vrede van Allaah zijn met hem- is een van de meest bekende tekenen in de hadieth. En er is ook overgeleverd i.v.m. haar tekenen:

“Dat het een heldere lichtgevende nacht is.”

Het is rustig niet sterk warm en ook niet sterk koud, Allaah kan het duidelijk maken voor sommige mensen in hun slaap of wakker. Dus ziet men dan haar licht of ziet hij iemand die tegen hem zegt dit is laylatoel-Qadr, en het kan ook zijn dat zijn hart verruimd wordt zodat de zaak voor hem duidelijk wordt. En Allaah weet het het best.

De tabel laat zien hoe laylatoel-Qadr plaats kan vinden in elk van de laatste tien nachten, gebaseerd op de overleveringen over het zoeken ervan in de laatste tien oneven nachten in termen van wat geweest is, of [in termen van] wat resteert, want we weten niet of de maand 29 of 30 dagen lang zal zijn. [Abû 'Abdillâh Owais Al-Hâshimî]









woensdag 24 juli 2013

Hoe ziet al-Fajr eruit?

Wat houdt de witte draad in, zoals die beschreven staat in de koran?

'En eet en drink totdat jullie de witte draad (licht) van de dageraad kunnen onderscheiden van de zwarte draad (duisternis van de nacht).' (Al-Baqarah: 187)




[al-Albaanie & al-`Othaymien] Het doorslikken van slijm tijdens het vasten in Ramadaan


Shaych Mohammed Naasir ad-Dien al-Albaanie (رحمه الله) werd het volgende gevraagd:

Vraagsteller:
O Shaych, met betrekking tot het slijm wat uit de neus neerdaalt naar de keel, verbreekt dit het vasten?
Shaych al-Albaanie (رحمه الله):
Vanuit de neus rechtreeks naar de keel verbreekt het vasten niet.
Vraagsteller:
Oké, wat nou als een persoon het (slijm) verzamelt in zijn mond?
Shaych al-Albaanie (رحمه الله):
Dit neemt dezelfde regelgeving O mijn broeder. Echter is het niet toegestaan om deze(i.e. slijm) van buitenaf te nemen omdat dit dan als eten of drinken wordt.
En wanneer het iets vies is, dan spuugt hij het uit en gooit het weg want dit is beter. Echter (nogmaals) het verbreekt het vasten niet.
Bron: silsilat al-hoeda wan-noer, bandje nr. 52, vanaf 49:50 minuten.
Shaych Mohammed bin Saalih al-`Othaymien (رحمه الله) werd het volgende gevraagd:

Vraag:
Wanneer ik in de ochtend op sta gedurende de Ramadaan heb erg veel last van slijm. En ik ben niet in staat om het eruit te halen waardoor het bij mij binnentreedt. Wat is hier het oordeel over?
Antwoord:
Dit is een probleem, sommigen mensen vallen in overdrijving. Sommigen mensen zeggen: ‟ik ben gestoken door een doorn en er is wat bloed uit gekomen zoals het bloed van een mug, verbreekt dit het vasten?” Nee, dit verbreekt het vasten niet! Zij zeggen dit baserend op wat? Zij baseren dit op hidjaama. En dan vragen ze of dit het vasten verbreekt?
Zo ook vragen vele mensen over een bloedonderzoek. Er wordt dan een klein beetje bloed afgenomen om vervolgens onderzocht te worden. Verbreekt dit het vasten of niet? Wij zeggen hierop: ‟Nee, dit verbreekt het vasten niet.”
Dit is geen hidjaama en valt daar ook niet onder.
Wat betreft het slijm daar hebben sommigen mensen over gehoord dat sommigen geleerden zeggen dat het doorslikken daarvan het vasten verbreekt. En het slijm wat volgens sommige geleerden het vasten verbreekt is het slijm wat zelf in de mond (bij de tong) terecht komt, vervolgens wordt het door een persoon doorgeslikt. En ik denk niet dat iemand dit zou doen. Ik denk niet dat wanneer er slijm in iemands mond komt dat hij dit dan doorslikt. Waarom? Omdat slijm vies is. Niemand zal dit slikken.
Echter bij sommigen mensen komt het slijm vanuit hun neus dalend in hun keel terecht. Vervolgens zie je dat een persoon deze slijm met kracht naar boven wil halen door te snuiven en te persen. Dit alleen om deze slijm (wat al ver is gedaald) naar boven te halen omdat hij bang is dat dit het vasten verbreekt. Dit is fout! Het slijm wat niet tot de tong komt hier is niets mis mee. Laat het gaan, het verbreekt het vasten niet. Dit valt onder het overdrijven van sommigen (algemene) mensen. En wij bedanken hen voor hun voorzichtigheid die zij hebben. Degene die de religie respecteert ook al is hij fout door middel van het overdrijven is niet zoals degene die hier niets om geeft en laks is. Echter met dit, zeggen we dat kennis een grote gunst heeft. Het is namelijk licht waarmee een persoon geleidt wordt.
Dus wij zeggen: ten eerste, slijm daar hebben de geleerden geen overeenkomst in bereikt. Want sommigen zeggen dat slijm het vasten niet verbreekt ook al komt deze in de mond terecht en wordt het doorgeslikt. Dit is één.
Ten tweede, degenen die zeggen dat slijm het vasten verbreekt die zeggen: wat het vasten verbreekt is het slijm wat in de mond terecht komt en vervolgens wordt doorgeslikt. Wat betreft datgene wat van de neus naar de keel naar binnen gaat dit verbreekt het vasten per definitie niet.
Bron: djalasaat Ramadaaniyyah, jaar 1411NH.

Shaych Mohammed bin Saalih al-`Othaymien (رحمه الله) werd ook gevraagd over het doorslikken van slijm voor de vastende persoon:
Hij (رحمه الله) antwoordde hierop:
Wanneer het slijm niet in de mond terecht komt dan verbreekt dit het vasten niet en dit is één uitspraak in de madhab. Echter wanneer deze wel in de mond terecht komt en deze vervolgens doorslikt hier zijn twee uitspraken over bij de geleerden.
Van hen (i.e. geleerden) die zeggen: het verbreekt het vasten omdat dit valt onder het eten en drinken.
En van hen die zeggen: het verbreekt het vasten niet omdat dit hetzelfde als speeksel is. En speeksel maakt het vasten niet ongeldig ook al wordt dit verzameld en vervolgens doorgeslikt. Dit maakt het vasten niet ongeldig.
En wanneer de geleerden geschillen dan keren we terug naar het boek van Allah en de soennah. En wanneer wij over deze zaak twijfelen, of dit nu een handeling van aanbidding ongeldig maakt of niet, dan is de oorsprong dat dit niet zo is. En baserend hierop is het doorslikken van slijm niet iets wat het vasten verbreekt.
Kortom een persoon dient deze slijm te laten zonder te proberen het naar boven te halen vanuit zijn keel naar zijn mond. Echter wanneer het toch in de mond terecht komt, dan dient hij dit te verwijderen (eruit halen), of hij nu aan het vasten is of niet. Maar om te zeggen dat het vasten verbroken wordt hier is bewijs voor nodig wat als argument kan worden gebruikt door een persoon wanneer hij voor Allah (عز و جل) staat (in het aantonen dat dit het vasten ongeldig maakt).
Bron: Fataawa arkaan al-islaam, blz 483.
Genomen van: http://www.sahab.net/forums/index.php?showtopic=131046&;pid=640960&st=0&#entry640960
Vertaling: Youssef aboe Safiyyah

Werkboekje rond al hadj

Klik op deze link voor een boekje rond al hadj (Engels):    https://app.box.com/s/l8igiu47dkiywzymettoofkhnjxc26zm http://amuslimchildisborn...