dinsdag 27 augustus 2013

Fruit, fruit, fruit: Lekkere watermeloen!




wat wikipedia erover zegt:


Watermeloen


De watermeloen (Citrullus lanatussynoniemCitrullus vulgaris) is een vrucht met vochtig, zoet vruchtvlees met van alle vruchten het hoogste gehalte aan lycopeen.[bron?] In het vruchtvlees, dat meestal rood is, maar ook wit, roze, geel of oranje van kleur kan zijn, zitten de pitten.




Waar komt ie vandaan?

De watermeloen is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-Afrika[1] , waar hij de grootste genetische variatie heeft. De watermeloen was reeds in China bekend vóór de christelijke kalender, sommigen zeggen 1000 jaar, anderen 4000 jaar vóór Christus.
De eerste watermeloenen werden in Nederland pas geruime tijd na de Tweede Wereldoorlog 
aangevoerd. 
In het Midden-Oosten enAzië eet men ze al heel lang. 
Vooral langs de kust kon men de zware meloenen goed per schip vervoeren.

Hoe ziet ie eruit?

Watermeloenen, afkomstig uit Middellandse Zeelanden, zijn donkergroen van kleur en hebben een gewicht van circa 2,5 kg. 

Bekend zijn de watermeloenen uit Adana in Turkije, waarvan het vruchtvlees roze tot dieprood is en zeer sappig en zoet van smaak, mede door de hoge vruchtbaarheid van de grond in deze streek. 

Er zijn ook pitloze rassen. Uit Amerika worden langgerekte watermeloenen aangevoerd met een gestreepte schil. Er bestaan ook rassen met geel vruchtvlees. Watermeloenen bestaan voor 95% uit water. 

pitloze watermeloen
Pitloze watermeloen
Watermeloen met geel vruchtvlees


Hoe wordt ie gegeten?

Het vruchtvlees wordt meestal gegeten door eerst de meloen in grote stukken te snijden en dan het vruchtvlees in stukjes. Men kan ervan eten en zo de dorst lessen. Aziaten roosteren en zouten de watermeloenpitten. Ook eet men gezuurde watermeloenschil.
In Japan hebben boeren uit de buurt van Zentsuji een manier gevonden om kubusvormige 
watermeloenen te kweken. 
Daarbij worden de meloenen in glazen kubussen 
gekweekt, waarbij ze een kubusvorm aannemen.
Door deze vorm zijn de meloenen gemakkelijker 
op te slaan en te vervoeren, maar de kubusvormige 
meloenen zijn meer dan tweemaal zo duur als de 
normale vorm. 
Ook een watermeloen in de vorm van een piramide
is ontwikkeld.

4 opmerkingen:

  1. die vierkante zien er écht tof uit, hoe ze op het idee komen! maar die watermeloen die je zelf opeet, komt die uit eigen tuin??? Is dat te doen in ons koude Belgie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig hé, idd waar halen ze het.
    De watermeloen op onze eettafel komt van op de markt in Frankrijk. Wij hebben geen tuin (het kruidentuintafeltje in de keuken niet meegeteld), maar je kunt ze hier in België in je tuin planten hoor! De smaak zal misschien niet het zelfde zijn. In Marokko zijn ze ook veel zoeter dan degene die we hier eten.
    Bedankt voor je reacties Joey :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. oke, dacht niet dat je ze hier kon planten. Ben wél in het bezit van een tuin en een klein stukje is voor groente gereserveerd. (beetje voor kippen, en de rest om te spelen :-) En ja, dat ze uit Marokko lekkerder smaken dat weet ik :-) Ik haal mijn watermeloen bij een "Turkse" shop. Alhoewel mijn vriendin uit Sri Lanka beweert dat het een Pakistaanse shop is :-) Mij maakt het niet uit, het smaakt veel beter en de verkoper is altijd erg vriendelijk (vind ik ook belangrijk, ik ga niet snel terug naar een winkel waar ze onvriendelijk zijn.) Hij heeft trouwens ook heerlijk opgerolde pizza's met pikante saus, hmmm, als ik er aan denk krijg ik honger :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ze zo van die lekkere opgerolde pizza's hebben (durum) zou ik toch zeggen dat ze Turks zijn...
    Een familielid van me heeft hier een geweldige moestuin aangelegd. Ze hebben echt giga-gantische courgetten, zonnebloemen, fruit, verschillende soorten groenten,... Als je wat opzoekwerk doet over de juiste seizoenen om ze te planten en hoe je ze het best verzorgd, denk ik dat je een heel eind geraakt. En dat is toch thuisonderwijs ten top!

    BeantwoordenVerwijderen

Werkboekje rond al hadj

Klik op deze link voor een boekje rond al hadj (Engels):    https://app.box.com/s/l8igiu47dkiywzymettoofkhnjxc26zm