woensdag 24 juli 2013

Ken jouw profeet! Deel 2

                                                

Ken jouw profeet! Deel 2

 Toen de profeet salallaaho 'alayhi wa sallem veertig jaar oud was, begonnen de tekenen van profeetschap. Zo kwamen zijn dromen precies uit. En hij kreeg de neiging om zich af te zonderen van zijn volk om Allah te gedenken. Hij nam proviand mee en zonderde zich af in een grot voor een periode om dan weer naar zijn vrouw Khadija terug te keren.

Tot op een dag, in de maand ramadan afgezonderd in de grot, de engel Jibriel plots tot hem kwam. Hij zei tegen de profeet: "Lees!, de profeet antwoordde: "Ik ben niet van die kunnen lezen." (onze nobele profeet was analfabeet, van de wijsheden hierachter is dat zijn volk hem zo niet kan beschuldigen dat hij de Qoraan zelf heeft geschreven). De engel drukte hem stevig tegen zich aan, liet hem los (zodat de profeet zich beseft dat het geen droom is) en zei nogmaals: "Lees!" De profeet herhaalde hetzelfde antwoord. Dit drie keer totdat de engel de eerste vijf verzen van hoofdstuk al-'Alaq aan hem openbaarde.

 Hierop keerde de profeet hevig trillend terug naar zijn vrouw Khadija en vertelde haar het nieuws. Zij stelde hem gerust en zei tegen hem dat iemand met zulke vrome eigenschappen als hem nooit door Allah zal worden vernederd.

 Na een periode kwam de engel weer tot de profeet salallaaho 'alayhi wa sallem en vertelde hem dat Allah hem heeft verkozen tot Zijn boodschapper en openbaarde hem de eerste verzen van hoofdstuk al-Moddathir. Waarin hij werd opgedragen om de boodschap te verkondigen.

 Hierop begon de profeet met het verkondigen van de islam aan de mensen om hem heen, maar niet in het openbaar.
Van de eerste mensen die in hem geloofden waren zijn vrouw Khadija, zijn vriend abu Bakr, zijn neefje 'Ali (zoontje van zijn oom Abu Taalib) en anderen.

 Na drie jaar begon de profeet met het verkondigen van de islam in het openbaar. Hij vertelde zijn volk dat hij de boodschapper van Allah is en gebood hen om veelgoderij (shirk) te laten en alle aanbiddingen alleen voor Allah te laten zijn (tawheed).
 Hierop werd hij bespot en voor allerlei dingen uitgemaakt. Zijn volgelingen werden onderdrukt en gemarteld.

 Na het 10e jaar van profeetschap, dus op zijn 50e, overleed zijn oom Abu Taalib en kort daarna zijn geliefde vrouw Khadija. Dit maakte veel indruk op onze nobele profeet salallaaho 'alayhi wa sallem.

Zijn oom was een vooraanstaande en gerespecteerde man bij zijn volk, waardoor de profeet door kon gaan met het verkondigen. Na zijn overlijden werd dat moeilijker. Zijn vrouw was een steun voor hem in de moeilijke tijden die hij meemaakte met het verkondigen. Hij hield zoveel van haar, dat hij na haar dood soms een schaap slachtte en het vlees verdeelde onder de vriendinnen van Khadija.

 In ditzelfde jaar vond de grote gebeurtenis van al-Israa wal-Mi'raaj plaats. al-Israa is de nachtreis die de profeet maakte van Mekka naar de al-Aqsa moskee in Palestina. al-Mi'raaj is de opstijging van de profeet salallaaho 'alayhi wa sallem naar de hemel.
Hier werd het gebed verplicht gesteld direct door Allah aan de profeet salallaaho 'alayhi wa sallem zonder tussenkomst van de engel Jibriel.
Dit duidt aan hoe belangrijk het gebed is bij Allah de meest Verhevene.

 Wordt vervolgd ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Werkboekje rond al hadj

Klik op deze link voor een boekje rond al hadj (Engels):    https://app.box.com/s/l8igiu47dkiywzymettoofkhnjxc26zm