vrijdag 26 juli 2013

Wanneer is Laylatoel-Qadr?

Wanneer men de nacht van de voorbeschikking dient te zoeken
Door shaykhoel-islaam Ahmad ibn Taymiyyah

http://www.an-nasieha.nl/upload/Laylatoel_Qadr.pdf




Shaykh Al-Islâm Ibn Taymîyah -moge Allaah hem genadig zijn- werd gevraagd over de Nacht van de Voorbeschikking (Laylatoel-Qadr) terwijl hij gevangen zat in de toren -de toren van al- Jabal- in het jaar 706H. Hij antwoordde:
Alle lof is aan Allaah. De Nacht van de Voorbeschikking vindt plaats in de laatste tien [nachten] van de maand Ramadhaan. Dit is hoe het authentiek is overgeleverd van de Profeet -zegeningen en vrede van Allaah zijn met hem- dat hij zei:

“Het is in de laatste tien [nachten] van [de maand] Ramadhaan.”

In de oneven [nachten] ervan. Echter, de oneven nachten kunnen zijn in termen van hetgeen geweest is, aldus wordt het [dan] gezocht in de nacht van de 21e, de 23e, de 25e, de 27e en de 29e. En [oneven nachten] kunnen ook zijn in termen van wat resteert [van de maand], zoals de Profeet -zegeningen en vrede van Allaah zijn met hem- zei:

“[Zoek het in de laatste tien nachten], wanneer negen [nachten] resteren,

wanneer zeven resteren, wanneer vijf resteren, of wanneer drie resteren.”

Op basis hiervan; als de maand 30 dagen lang is, komen deze [oneven resterende nachten] overeen met de [laatste tien] even nachten (geteld vanaf het begin van de maand): de 22e is wanneer negen resteren, en de nacht van de 24e is wanneer zeven resteren. En dit is hoe het uitgelegd werd door aboe Sa’ied al- Khoedrie in de authentieke hadieth. En dit is hoe de Profeet -zegeningen en vrede van Allaah zijn met hem- [de nachtgebeden] verrichtte gedurende de maand.
En als de maand 29 dagen lang is; dan is het tellen [met de nachten die] resteren van de maand hetzelfde als met het tellen van wat geweest is.

En als dit het geval is; dan dient de gelovige [de Nacht van de Voorbeschikking] te zoeken in al de laatste tien nachten, zoals de Profeet -zegeningen en vrede van Allaah zijn met hem- zei:

“Zoek het in de laatste tien nachten.”

En het is het meest [waarschijnlijk te vinden] in de laatste zeven [nachten]. En het meest [waarschijnlijk te vinden] in de nacht van de 27e zoals Obay bin Ka’b zweerde dat het de nacht van de 27e is. Er werd tegen hem gezegd: door wat weet jij dit? Hij zei: Met behulp van het teken dat de Boodschapper van Allaah ons berichtte:

“Hij berichtte ons dat de zon dan in de ochtend helder opkomt zoals een kom (cirkelvormig) zonder stralen.”

Dit teken dat overgeleverd is door Obay bin ka’b van de Profeet -zegeningen en vrede van Allaah zijn met hem- is een van de meest bekende tekenen in de hadieth. En er is ook overgeleverd i.v.m. haar tekenen:

“Dat het een heldere lichtgevende nacht is.”

Het is rustig niet sterk warm en ook niet sterk koud, Allaah kan het duidelijk maken voor sommige mensen in hun slaap of wakker. Dus ziet men dan haar licht of ziet hij iemand die tegen hem zegt dit is laylatoel-Qadr, en het kan ook zijn dat zijn hart verruimd wordt zodat de zaak voor hem duidelijk wordt. En Allaah weet het het best.

De tabel laat zien hoe laylatoel-Qadr plaats kan vinden in elk van de laatste tien nachten, gebaseerd op de overleveringen over het zoeken ervan in de laatste tien oneven nachten in termen van wat geweest is, of [in termen van] wat resteert, want we weten niet of de maand 29 of 30 dagen lang zal zijn. [Abû 'Abdillâh Owais Al-Hâshimî]









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Werkboekje rond al hadj

Klik op deze link voor een boekje rond al hadj (Engels):    https://app.box.com/s/l8igiu47dkiywzymettoofkhnjxc26zm