vrijdag 12 juli 2013

Tajine van vis in een bloempot

De tajine/bloempot:

Koop een schotel voor onder een bloempot. Insmeren met olie en een paar uur in de hete zon laten staan. Of voor degenen die in België wonen en niet altijd op de zon kunnen rekenen; in de oven op een niet al te hete temperatuur. Hij is gewoon van klei gemaakt. Dit is hetzelfde materiaal als een echte traditionele tajine. 
Et voila, nu is de schotel gebruiksklaar en zal hij niet barsten!


Benodigdheden:

Vis (in dit geval pangasius-filet uit de Aldi), 
aardappelen, 
2 meiknollen, 
1 tomaat, 
half busseltje koriander, 
half busseltje peterselie, 
4 eetlepels olijfolie, 
5 kardamompeulen, 
2 garnaalbouillonblokjes, 
1 opgelegen citroen, 
verse gember, 
4 teentjes look, 
1 tl peper, 
1tl zout, 
1tl suiker,
1 tl safraan.

1. Doe 2 el olijfolie, de bouillonblokjes, de look, de kardamompeulen, de safraan, het zout en de peper met een glaasje water in de blender zodat je een marinade krijgt. Wrijf de vis in met een deel van de marinade en laat even intrekken.

 2. Schil en snijd de aardappelen en knollen in schijfjes. 
Giet 2 el olijfolie op de bodem van de schotel. Leg daarop de schijfjes van de knollen. En daar bovenop de aardappelschijfjes. (De knollen bevatten veel water, zo brandt het niet snel aan en heb je geen uitgedroogde aardappelen onderaan. Je kunt ook een andere groente gebruiken ipv de knollen, zoals wortelen. Liefst een groente dat veel water bevat.)    

3. Giet de rest van de marinade met nog een glas water over de aardappelen. 

4. Hak de peterselie en koriander fijn en strooi het op de groentjes. Snijd de citroen en geschilde tomaat in schijfjes. Leg de tomaat en citroen op de groenten.

5. Leg er nu de vis op en dek heel goed af met aluminiumfolie. Let op dat er langs de randen geen stoom kan ontsnappen.

6. Zet in het midden van een hete oven (ik zet 'm op 210 graden) voor ongeveer 1 uur. Prik met een vork in de aardappels om te controleren of het klaar is. Als het goed is zijn de aardappels zo zacht als boter.

tis klaar
smullen maar

Kardamompeulen


1 opmerking:

Werkboekje rond al hadj

Klik op deze link voor een boekje rond al hadj (Engels):    https://app.box.com/s/l8igiu47dkiywzymettoofkhnjxc26zm